Священники УГКЦ поглиблювали свої знання задля служіння постраждалим від бойових дій

Читай також

  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • Посол України у Ватикані: Потрібно відкривати нові фронти, а не білий прапор піднімати
        • Священники УГКЦ поглиблювали свої знання задля служіння постраждалим від бойових дій

          Упродовж двох днів, 21-22 лютого, священники УГКЦ, які в різний час пройшли формаційні навчання МАПА, мали нагоду більше розкрити для себе тему служіння в час війни та знайти конструктивні відповіді на запити, які у них виникли впродовж цього непростого періоду, який проживаємо всі ми в Україні.

          ― Наша Церква проголосила своєю стратегією ― зцілення ран війни. І для нас, Патріаршої молодіжної комісії та Патріаршої курії, це навчання ― один із кроків її реалізації. Під час цієї дводенної програми ми охопили два напрями ― допомогу людям, які постраждали внаслідок війни і пошук можливостей для розширення такої діяльності. Спершу ми обговорювали, як комунікувати з тими, хто пережив різні стреси, пов’язані з військовими діями. Краще зрозуміти це нам допомогла очільниця Хабу ментального здоров’я «ДіяТи» психологиня Марія Тракало. Також учасники заходу спілкувалися з військовим капеланом і духівником, який працює у військовому шпиталі. З ними детальніше обговорювали специфіку взаємодії з воїнами, які повертаються з фронту, ― розповів ініціатор цієї програми голова Патріаршої комісії у справах молоді УГКЦ, заступник голови Душпастирської ради отець Ростислав Пендюк.

          Захід вдалося організувати завдяки партнерській підтримці Патріаршого економату і проєктові «Мудра справа».

          ― Багато людей, коли переживають труднощі, перш за все приходять за порадою до священника. Тому наше завдання ― допомогти отцям бути готовими до такої зустрічі. Важливо, якщо священник може зарадити і допомогти, та не менш вагомим є також вчасно усвідомити ситуацію, яка виходить за межі компетентності духівника, і скерувати людину до професійного психолога. Дуже сподіваюся, що програми такого зразка будуть з’являтися ще більше і ми як Церква зможемо допомагати масштабніше, ― додав отець Ростислав.

          Говорячи про комплексний підхід у відповіді на потреби людей, отець Ростислав додав, що вже тривалий час Патріарша комісія у справах охорони здоров’я УГКЦ формує об’єднання психологів у середовищі Церкви.

          ― Та навіть психологи не з церковного середовища відкриті до такої допомоги. З власного досвіду додам, що ще на початку повномасштабної війни до мене підійшла парафіянка нашого храму ― психологиня за фахом ― і запропонувала залучити інших психологів до допомоги людям. І справді вони досить оперативно створили таку спільноту, яка підтримувала тимчасово переміщених осіб.

          Для організаторів цієї формаційної зустрічі було важливо надати священникам різносторонню інформацію, яка допоможе їм розширити таке соціальне служіння. Тож у межах другого дня навчальної програми священники спілкувалися з представниками трьох організацій, які організовують різні акції підтримки.

          ― Патріарший економ УГКЦ отець Любомир Яворський представляв проєкт «Мудра справа» і те, як Церква діє і як ми, парафіяльні священники можемо до цього долучатися чи, за потреби, з цього користати. Друга зустріч була з віце-презентом Благодійного фонду «Карітас» отцем Андрієм Нагірняком, який розповідав, як соціальне служіння можна організувати на парафії. Знайомство з Українською Освітньою Платформою, яку представляла її очільниця Мар’яна Кащак і Мар’яна Білик, відкрило священникам розуміння про цінні можливості й те, як вони можуть залучити додаткові ресурси для більш активні служіння і підтримки, ― додав отець Ростислав.

          Зі священниками також спілкувався директор Школи журналістики та комунікацій УКУ отець Андрій Шестак. Він зосередив свою увагу на інформаційній гігієні. Отець Андрій зокрема пояснив священникам їхню відповідальність як публічних осіб за те, що транслюють назовні. Тому інформація, якою оперують отці, повинна бути передовсім достовірна і не шкодити людям, які її споживають.

          Наталія ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • Посол України у Ватикані: Потрібно відкривати нові фронти, а не білий прапор піднімати
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"